Hjelp! Jeg har fått diabetes


 

 

Home
Up

 

HJELP! De har akkurat fortalt meg at jeg har diabetes.

Så du har fått diabetes og er insulinavhengig. Velkommen du har akkurat fått en ny hobby. En svært interessant hobby forresten, det vil ikke bli et kjedelig øyeblikk. Den blir også kalt type 1 diabetes, diabetes mellitus eller IDDM. Rundt på kloden er det milloner av mennesker som både er friske, lykkelige og oppegående. Og de har alle diabetes. Du ser dem på gata hver dag, og du vet ikke at de har diabetes. Diabetes er nemlig en usynlig sykdom. Til tider kan nok din diabetes være slitsom, men du vil bli vane med det etter hvert.

 

Kan jeg bli frisk?

Nei, legevitenskapen har ingen kur for diabetes, men det finns en fin behandling. Injeksjon med insulin gir deg den insulin som kroppen din ikke lenger lager og med litt forsiktighet kan du leve et normalt liv.

 

Vil jeg dø av det?

Nei, iallefall ikke i nær framtid. Om din diabetes er godt regulert, vil du dø med diabetes, men ikke av diabetes. Er du dårlig regulert er sjansene for at du får komplikasjoner adskillig større.

 

Hvordan fikk jeg det?

Man tror nå at diabetes kommer av at kroppens kompliserte immunforsvar ødelegger de insulinproduserende cellene i buspyttkjertelen.

 

Kan det gå over?

Nei, kroppens immunforsvar kan ikke omprogrammeres og vil fortsette å ødelegge de insulinproduserende cellene i resten av ditt liv. Men legevitenskapen forsker på dette området........

 

Er det arvelig?

Det er litt arvelig, men ikke så mye. Noen familier har mer diabetes enn andre.

 

Hvorfor fikk jeg det?

Du er nok født med den egenskapen. Du har iallefall ikke fått diabetes ved at du har spist for mye sukker slik mange tror. Vær takknemmelig for de årene du har hatt uten diabetes, og stå på og lev resten av dine år med diabetes.

 

Hva kan jeg spise?

I prinsippet hva du vil. Dietten som anbefales for diabetikere er akkurat den samme som leger i årevis har anbefalt for alle mennesker. Mer grønnsaker, fisk og fiberrik mat og mindre fettholdige matvarer. Forskjellen er at du må lære deg å lese på matvarene hvor mange karbohydrater og energi de inneholder slik at du vet hvor mye insulin som kreves for måltidet.

 

Men jeg trodde at diabetikere ikke kunne spise sukker?

Dette er ikke lenger sant. Med hurtigvirkende insulin og med blodsukkermålinger kan du spise sukkerholdige matvarer, men ikke uten at du vet hva du gjør. Slik har det ikke alltid vært og denne holdningen er dypt forakret i folks bevissthet. Så når du tar ekstra insulin og forsyner deg med et vanlig kakestykke vil du ofte få høre kommentaren "Er du sikker på at du kan spise dette du som..." . Slike kommentarer er fryktelig irriterende, men det må du dessverre lære deg å leve med. Men med tiden vil folks holdninger langsomt endre seg slik at de forstår vår hverdag bedre.

 

Hva er insulin?

I kroppen er det flere hundre forskjellige hormoner som har forskjellige oppgaver. Insulin er et slikt hormon. Det er spesielle celler som produserer insulin. Disse holder til bukspyttkjertelen, men bare i en ørliten del av den. Av en eller annen grunn har disse cellene dødd og din kropp klarer ikke å produsere insulin lenger. Derfor må du ta insulin i sprøyteform. Insulin spiller en viktig rolle i å kontrollere sukkernivået i kroppen din. Musklene i kroppen forbruker sukker, men uten insulin kan ikke cellene nyttigjøre seg dette sukkeret. Ca. en tredjedel av insulinen blir brukt i leveren. Det er derfor bukspyttkjertelen ligger rett over leveren i kroppen.

 

Jeg hørt noen har nevnt "hvetebrødsdagene". Hva er det?

Noen, men ikke alle opplever at deres diabetes blir bedre en kort periode etter de har fått diagnosen diabetes. Noen må slutte helt med insulin en periode, men dette er bare midlertidig. Det ser ut til at de insulinproduserende cellene kommer seg etter de får litt avlastning. Dessverre er dette bare en tid. Etter 6 måneder er man vanligvis tilbake der man startet.

 

Denne side er enda ikke ferdig.....

 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no