Oldtidens Aten


 

 

Home
Up

 

I Apostlenes Gjerninger kapittel 17 kommer Paulus til byen Aten.

For da jeg gikk omkring og så på deres helligdommer fant jeg et alter med denne innskrift: For en ukjent Gud.
Apgj 17,23

 

Akropolis høyden er et vakkert syn om kvelden. Desverre lagret tyrkerne krutt her på 1600-tallet og i 1645 ble det et tordenvær, og plutselig så smalt det skikkelig....
Til tross for ødeleggelsene, Parthenon er et vakkert syn der det ligger høyt over det moderne Aten. Det var altså her Paulus også vandret. Lik oss gikk han å så på disse helligdommer. Dette område er jo spekket med historie om filosofer og lærde, og om myter, legender og guder.

Fra denne høyden kan vi se ned på en annen høyde som heter Areopagos.

Så førte de ham opp på Areopagos og sa: Kan vi få vite hva ny lære du forkynner? Apgj 17,19

På denne høyden var det at dommerne holdt til. Det var som et slags høyesterett. Paulus grunnla ingen menighet i Aten, folket ville gjerne høre, men det ble bare med pratet. De fleste ville bare diskutere med Paulus, men en av Areopagos dommerne kom til troen. (Apgj 17,34)

Denne statuen lå i museet som ligger under Parthenon. Denne statuen minnet litt om Jesus som bar det fortapte får, som hadde kommet på avveie, tilbake til flokken. Men på skuldrene til denne mannen var det en kalv som ble båret.
Her gir min kone instrukser til min yngste sønn om hvor han skal stå slik at vi kan få ta et bra bilde med Parthenon i bakgrunnen.

Folket tilba en ukjent gud på Paulus sin tid. Paulus svarte folket at det som de dyrket uten å kjenne, det var den Gud som Paulus kjente og forkynte. Den Gud som hadde skapt himmel og jord.

Det blir en meget stor kontrast når man ser ned på det moderne Aten. I sentrum er det mye eksos og forurensning. Akropolis fungerer derfor som et slags fristed midt i byen, litt hevet over den verste forurensningen.
 
 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no