Eriks Reisebrev


 

 

Home
Egyptisk Museum
Det gamle Korint
Oldtidens Aten
Johannes på Patmos
Kerala i India
Madras i India
Glem aldri Oradour
Min venn Arly
Rundt Gardasjøen
Kjerag Lysefjorden
Briksdalsbreen
Glimt fra Praha
Over Besseggen
Utrolige Venezia
Romantiske Verona
Vulkanen Etna
Paulus i Siracusa
Midtsommer Lenninge
Gospel på Costa Brava
Dåpskapellet i Frejus
Verdon Canyon
Stille på Gaustatoppen
Bondegutten Hauge
Tunge skyer over Nås

 

Tunge skyer over Nås

Vi var en time og et kvarter i den svenske bygden en sommerdag i juni. Inntrykkene skulle brennes fast i vårt sinn. Dette var et helt spesielt sted, med en helt spesiell stemning og historie.

Det var i 1896 det hele skjedde. 37 bønder pakket sammen alt det de eide og dro til Jerusalem i det Hellige Land.
-Det var så hemskt, det var så hemskt.
Berta skjelver nesten i stemmen når hun forsøker å beskrive det som skjedde. Det høres nesten ut som det nettopp har skjedd en katastrofe, men det Berta snakker om skjedde altså for 112 år siden.

 

Dåpskapellet i Frejus

I de første århundrene var det mest vanlig med voksen dåp eller som vi helst kaller det "troendes dåp". De som skulle døpes måtte bøye sitt hode i en ydmyk stilling før de gikk inn i selve dåpskapellet. Dette ble symbolisert av denne lave døren som kandidaten måtte gå gjennom. Deretter tror man at kandidatens føtter ble vasket av biskopen i et lite kar som lå på sydsiden i kapellet.
 

Stille på Gaustatoppen

Gaustatoppen er toppunktet på en 7 km lang fjellrygg ved Rjukan i Telemark. Siden det ikke ligger noen høye fjell i nærheten ruver den veldig i landskapet med sine 1883 m.o.h. Fra toppen har man kanskje den flotteste utsikten i hele Norge.

Glem aldri Oradur

Det var en varm sommerdag i den franske byen Oradour den 10. juni 1944. Tyskerne kommanderer at alle skal stille opp på Champ de Foire, en grønn plen midt i landsbyen. Alle Oradours 247 skolebarn adlyder, bortsett fra en liten gutt. Han hadde møtt tyskerne før i grensebyen Lorraine så han fløy og gjemte seg.
Han ble den eneste av barna som overlevde.
 

Romantiske Verona

Slik sto hun, Julie i Shakespeares roman fra 1595. Det er uenighet om hvorvidt historien om Romeo og Julie baserer seg på en sann historie. Uansett dramaet har gjort Verona enda mer berømt og tusenvis av turister kommer til denne smale gården for å besøke "Julies hus".
 

Det gamle Korint

På toppen av fjellet Akrokorint, som reiser seg imponerende over byen, lå det berømte Afroditetempelet. Her var det til tider over tusen prostituerte i tempelet som øvde sin utukt til gudinnens ære.

 

Det egyptiske museum i Berlin

Det meste så ut som nærmest sagspon og mannen fortalte meg at det vil ta århundrer å sortere ut og få tydet alle papyrusene.

 

 

Briksdalsbreen

Smeltevannet fra isbreen danner en kraftig foss som renner ut i Oldenvannet. Vannet her er svært rent og smaker godt. Litt lenger nede så tapper man vann i flasker som selges over hele Norge. Den 2.9 km lange kjerreveien ble ferdig i 1929 og gjorde det mulig for turistene på en enkel måte å komme nær breen.

 

Vandring over Besseggen

Når man kommer litt høyere så ser man det fantastiske synet av de to sjøene. Gjende er grønn siden vannet kommer i hovedsak fra breene i området. Bessvatn er imidlertid helt blå.
Gjende ligger nesten 400m lavere enn Bessvatn

On the way up the edge we got a beautiful view of the two lakes. Gjende is green since the water mainly comes from the glaciers. But Bessvatn is blue. Gjende is 400m lower than Bessvatn.

 

Vulkanen Etna

Man blir aldri trett av å se opp mot Etna der hun rager 3300 m over landskapet. Det stiger alltid svovelrøk opp fra toppen av Etna som er Europas største vulkan. Landsbyene langs fjellet er svært preget av vulkanen. Det er nemlig fortsatt utbrudd, men magmaen har ikke kraft nok lenger til å nå toppen på 3320 moh. Utbruddene kommer derfor gjennom sprekker og krater lenger ned på sidene. I år 2002 brøt det ut et relativt kraftig utbrudd på nordsiden av Etna.

Vandring i Verdon Canyon

I bunnen av kløften renner elven Verdon. Lenge var deler av kløften helt ukjent. Først i 1905 klarte E.A. Martel å utforske hele kløften og allerede i 1918 anla man en sti der hvor Martel hadde vandret. Siden har denne stien som går delvis langs vannet mellom de merkede punktene på kartet, blitt kalt Martel stien eller Martel path på engelsk.

E.A. Martel was the first to carry out a complete survey of these gorges in 1905. Few years later a path was marked at the places i went. This was named the Martel path. It was now 15 years since we saw this place from our car on the south side. Since then it's been my dream to walk through the gorge and look at this remarkable nature.

 

Gospel på Costa Brava kysten

"On the upper room with my Lord" handlet om pinsekraften som disiplene og millioner av andre mennesker over hele verden har fått oppleve. Sjelden har jeg opplevd maken til trykk i sangen. Denne sangerinnen hadde en voldsom energi og kraft i sin sang.

"On the upper room" was about the power on Pentecost. Millions of Christians around the world has received the same power as the disciples. Its long time since I have heard such a power and energy as I did in this song. It was almost like being in a West-Indian church.


 

Kjerag i Lysefjorden

Ikke langt unna så fant vi den berømte Kjeragbolten. Dette eiendommelige naturfenomen var meget spesielt. Mellom de to loddrette fjellveggene så har denne steinen kilt seg fast. Under steinen så er det 1000 m rett ned.

 

Kerala i India

Det var nesten som å være i et slags eventyrland da vi kjørte midt i de enorme teplantasjene i delstaten Kerala i India. Dette området lå mange hundre meter over havet og var meget fruktbart. I bibelen så står det at Dronningen av Saba hadde med seg sadeltre fra Ofir til Kong Salomo. Vitenskapsmenn mener at Ofir var byen Puhar som ligger ved kysten i denne delstaten.

 

Paulus i oldtidens Aten

Til tross for ødeleggelsene, Parthenon er et vakkert syn der det ligger høyt over det moderne Aten. Det var altså her Paulus også vandret. Lik oss gikk han å så på disse helligdommer. Dette område er jo spekket med historie om filosofer og lærde, og om myter, legender og guder.

 

Johannes på Patmos

Munkene i klosteret lever slik de alltid har gjort. Her blir mine to sønner ganske små sammenlignet med denne munken. Munkene bor i husene rundt klosteret og går gjerne hjem for å spise. Dette er et av de frieste klostrene i Hellas og er altså ikke lukket slik mange andre klostre er.

 

Glimt fra Praha

Statuen av reformatoren Johan Hus står midt på det gamle torget. Johan Hus kom fra enkle kår og etter sine studier i Praha begynte han å refse det katolske pavedømmet for umoral og det utsvevende liv som mange levde. Han ble en stor folkepredikant og mange tsjekkere fulgte ham. Inspirert av den engelske reformatoren Wiclif så talte Hus mot både avlat og pavedømmets frafall.

 

Utrolige Venezia

Allerede fra parkeringshuset utenfor byen fikk vi en flott utsikt utover denne gamle og helt unike byen ved Adriaterhavet.
Det finnes ikke biler eller busser i Venezia, all transport foregår på kanalene.

Byen har over 15 000 hus og disse er fordelt på ikke mindre enn 117 små øyer.

 

Paulus i Siracusa

Den gamle domkirken i Siracusa gjemmer på en hemmelighet. Det er nemlig stor sannsynlighet for at selveste Paulus har besøkt denne bygningen. Fasaden er fra 1700-tallet med statuer av både Paulus og Peter, men søylene i bygningen er mye eldre. Bygningen var opprinnelig et Athene tempel fra 5. århundre f.Kr. Romerne gjorde det til tempel for Minerva og i år 700 var tempelet så velbevart at man simpeltent bare fylte igjen mellomrommet mellom de ytterste søylene med sten og mur og gjorde avgudstempelet om til en kirke.

 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no