Dåpskapellet i Frejus


 

 

Home
Up

 

Frejus er en gammel fransk by. Byen ble grunnlagt i år 49 e.Kr av Julius Cæsar. Midt i byen ligger La Cite Episcopale, bispebyen. Domkirken er fra 10-12 årh. og klostergården er fra det 13. årh. Det som er interessant med denne bygningen er dåpskapellet som stammer fra 400-tallet eller muligens slutten av 300-tallet e.Kr. Dette er altså et av Frankrikets eldste kapeller. Det skulle vise seg at dette dåpskapellet hadde litt av hvert å fortelle til en turist og hobbyteolog som meg.
Dåpskapellet er åttekantet og har også åtte vinduer. Bare deler av bygningen er fra det opprinnelige kapellet.
Det var ingen døpefont hvor man kunne bestenke barn midt i dette kapellet, men isteden en stor åttekantet dåpskum hvor både biskopen og dåpskandidaten måtte stå nede i vannet. Det fortelles at de hadde på seg hvite klær og at den som ble døpt ble senket under vann i denne dåpskummen.
Guiden som viste oss rundt snakket bare fransk og siden jeg ikke forstår noe av dette språket måtte vi lese en engelsk tekst som vi fikk utlevert ved inngangen
I de første århundrene var det mest vanlig med voksen dåp eller som vi helst kaller det "troendes dåp". Dåpen i dette kapellet foregikk på følgende måte:

De som skulle døpes måtte bøye sitt hode i en ydmyk stilling før de gikk inn i selve dåpskapellet. Dette ble symbolisert av denne lave døren som kandidaten måtte gå gjennom. Deretter tror man at kandidatens føtter ble vasket av biskopen i et lite kar som lå på sydsiden i kapellet. Deretter steg kandidaten ned i bassenget og ble døpt der av biskopen som etter dåpen salvet kandidatens hode med olje. Deretter gikk kandidaten ut med løftet hode gjennom den høye døren på den andre siden av kapellet.

Her ser vi den høye døren som kandidaten gikk ut av. Han kunne nå gå rett over i selve kirken og delta på nattverden siden han nå var døpt.

Idet dere blev begravet med ham i dåpen, og i den blev dere og oppreist med ham ved troen på Guds kraft, han som oppreiste ham fra de døde.
Kol 2:12

Kuppelen på kapellet er rekonstruert og bygd med gamle materialer. Slik mener man altså at det gamle dåpskapellet har sett ut.
På dette oversiktsbildet ser man detaljene i dette meget spesielle dåpskapellet. Til høyre i bildet ser man den lave døren som dåpskandidaten måtte bøye seg ydmykt ned for å komme inn i kapellet. Åpningen midt på med gitteret er av nyere dato. Lenger framme til høyre i bildet ser man fordypningen hvor man mener kandidatens føtter ble vasket. Selve dåpsbassenget er tydelig åttekantet og med åtte søyler. Til venstre bak i bildet ser man den høye døren som dåpskandidaten gikk ut av med løftet hode etter dåpen.
Her sitter jeg i klosterhagen fra det 13. århundre. Denne var meget pen, men altså ikke like gammel som dåpskapellet.
 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no