Gospel på Costa Brava


 

 

Home
Up

 

I fiskerbyen Escala i Spania fant vi denne plakaten utenfor den katolske kirken midt i den gamle bydelen. Plakaten fortalte at det skulle være en "gospel konsert" i de gamle romerske ruinene like utenfor byen. Vi bestemte oss raskt for å skaffe oss billetter til denne konserten. Gospelkonsert var ikke akkurat det vi forventet oss på dette feriestedet på Costa Brava kysten i Spania.

In the old fishtown Escala in Spain we found this poster outside the catholic church. In the old roman ruins outside the town a gospel consert took place. We desided to get some tickets for the consert. We didn't expect to find a gospel consert in a tourist place like this on the Costa Brava coast.

Konserten skulle begynne kl 22 og det var bemerkelsesverdig lyst ute noen minutter før klokken ti på kvelden. Teknikerne gjorde seg klare og sjekket alt utstyret mens vi ventet spent på det som skulle komme.

The technicians made everything ready for the consert which was scheduled for 10 p.m. It was remarkable daylight so late at night.

Koret besto av flere enn 50 sangere og flere dyktige musikere. De dro i gang med heftige soul rytmer mens de sang av full kraft på denne historiske plassen. Dette arkeologiske området er et av de eldste i Spania. Enkelte av ruinene stammer fra tiden før romerriket regjerte på disse kanter.

More than 50 singers was in the choir. The soul rythm filled the area while the choir song with full power. The archaeological place is even older than the roman time.

Det lyste av livsglede og energi av dette koret. De gamle negro spirituals sviskene kom på løpende bånd. Vi regnet med at sangen ville være på spansk, men der tok vi feil. Alle sangene var på engelsk som er original språket for soul musikken. "Let the sunshine in" var første sangen. Lederen for gospelkoret var en meget energisk mann. Før hver sang forklarte han meningen og innholdet på spansk.

Energy and joy shone from this choir. We thought that they were going to sing in spanish, but the old negro spirital songs were presented in english. They started with a song called "Let the sunshine in". The leader of the choir was a very energetic person. He introduced all the songs and their meaning in spanish.

Vi hadde regnet med at det ville bare være en håndfull mennesker på en slik konsert, men der tok vi feil. Godt over tusen mennesker hadde tatt turen ut for å høre gospel musikk i nattemørket. Til å begynne med satt tilhørerne stille og lyttet til sangen.

We didn't expect a big crowd of people in the beautiful night listning to gospel music, but as you can see many people came.

Etter hvert klarte faktisk lederen av koret å få med seg "forsamlingen" på bevegelsene i sangen. Nesten tilfeldig klarte jeg å fange noe av stemningen med dette flotte bildet.

At last the audience started to move along with the songs. I was lucky and got this nice picture.

"On the upper room with my Lord" handlet om pinsekraften som disiplene og millioner av andre mennesker over hele verden har fått oppleve. Sjelden har jeg opplevd maken til trykk i sangen. Denne sangerinnen hadde en voldsom energi og kraft i sin sang. Dette føltes nesten som å være i en vestindisk menighet.

"On the upper room" was about the power on Pentecost. Millions of Christians around the world has received the same power as the disciples. Its long time since I have heard such a power and energy as I did in this song. It was almost like being in a West-Indian church.

 

"Jesus, Jesus, Try Jesus, Jesus Jesus" sang koret om og om igjen. De la veldig trykk på disse ordene. Lederen la spesiell trykk på navnet Jesus.

Etter konserten var over kom hele koret ned på plassen bak der vi satt. De var åpne og sang og snakket med alle som var på vei ut. Jeg traff et par av jentene og spurte om de kom fra flere forskjellige menigheter.
- Nei, vi er ikke religiøse, svarte den ene. Vi har bare lært oss tekstene og uttryksformen.
Jeg ble helt satt ut av svaret. Selv har jeg jo opplevd Jesu navnet og kraften de synger om. Dessuten har jeg opplevd mange møter med soul musikk hvor mennesker priser Gud.
- Det spiller ingen rolle om man er reiligiøs eller ikke. Bare noen av oss er kristen, fortsatte en av kordamene.
Jeg kunne ikke være mer uenig.
- Når man synger slike sanger er det viktig at det kommer innenifra og ikke bare fra leppene, sa jeg til jentene.
-Dere kan også få oppleve han dere synger om, fortsatte jeg.

Sangkoret sang så fint, og de var så blide og hyggelige. Likevel satt jeg med en litt underlig følelse. Jeg kan ikke synge som de, men jeg har opplevd det de synger om. De gjorde alt de kunne for å etterligne ekte lovsang og halleluja-rop til Herren, men de fleste hadde altså bare lært seg dette uten å lovsynge Gud på ekte. Jeg kom dessverre til å tenke på et alvorlig ord av gamle profeten Esaias.

Og Herren sier: Fordi dette folk holder seg nær til meg med sin munn og ærer meg med sine lepper, men holder sitt hjerte langt borte fra meg, og deres frykt for meg er et menneskebud som de har lært, se, derfor vil jeg bli ved å gå underlig frem mot dette folk, underlig og forunderlig...
Es 29:13-14

Det gjorde nesten vondt å tenke på disse ordene. Lovsangen var blitt underholdning istedenfor ekte lovsang. Mitt ønske er at flere av disse gospelsangerne skal få møte han de synger om. Måtte Gud velsigne dette koret med frelse og fornyelse. Tenk om de kunne blitt et ekte gospel-kor.

 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no