Glem aldri Oradour


 

 

Home
Up

 

"I det franske språk har vi ingen ord sterke nok til å beskrive denne gjerning, men de som iverksatte det, har gjort en forbrytelse mot sitt eget fedreland." M. Freund-Valade, 21. juni 1944

Det var en varm sommerdag i den franske byen Oradour den 10. juni 1944. Klokken var to på ettermiddagen og barna hadde kommet hjem fra skolen. Det hadde alltid vært rolig denne byen. Ingen konflikter og de tyske okkupasjonsstyrkene var sjeldent i dette området. Plutselig kommer en rekke tyske væpnede biler kjørende inn i den lille byen. Tyskerne kommanderer at alle skal stille opp på Champ de Foire, en grønn plen midt i landsbyen. Alle Oradours 247 skolebarn adlyder, bortsett fra en liten gutt. Han hadde møtt tyskerne før i grensebyen Lorraine så han fløy og gjemte seg.
Han ble den eneste av barna som overlevde...

 

Oradour1.JPG (24354 bytes) Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til da jeg entret denne byen som nå er som et slags museum. De inntrykkene jeg fikk satt i meg i mange dager etter dette besøket.
Ingen ting er endret siden 10 juni 1944. Alt er som dagen etter den grusomme massakeren. Over alt sto det plakater med ordene "REMEMBER" og "SILENCE". Alt var stille i byen. Oradour2.JPG (16396 bytes)
Oradour3.JPG (18837 bytes) Mennene ble skilt fra kvinner og barn som ble ført inn i kirken. Noen syklister 4 gutter og ei jente som passerte gatene i byen led samme sjebne. Ingen tilreisende kom levende ut av Oradour denne junidag.

Plutselig blir det gitt ordre at mennene skal likvideres. Som av et mirakel er det fem menn som overlever.

Min sønn som ikke forsto noe av hva som hadde foregått idenne byen satt å lekte stille for seg selv. Også han bare visket når han skulle si noe til oss. I denne byen rådet en total stillhet. Oradour4.JPG (25815 bytes)
Oradour5.JPG (15242 bytes) Kvinnene og barna sitter innelåst i kirken. Dette er et hellig sted, men utenfor høres det skudd av automatvåpen. Hva skjer med mennene deres?

Plutselig går døra opp og tyskerne avfyrer en kasse med håndgranater inne i kirken. Gjennom vinduet skyter de skarpt på de forsvarsløse barna og kvinnene. Til slutt setter de fyr på hele kirken.

En kvinne klarer mirakuløst å kaste seg ut av vinduet bak alteret. Hun lander på føttene og en annen kvinne kaster sin baby ned til henne. "Redd mitt barn" roper hun fra det brennende bygningen. Men for sent, tyskerne oppdager den flyktende kvinnen, og hun og babyen blir skutt.

En annen kvinne klarer å kaste seg ut av vinduet og klarte å få gjemt seg selv om hun var sterkt skadet. Hun var den eneste av de 500 kvinner og barn som overlevde.

Utenfor kirken henger denne plakaten som påminner om hendelsen.

Oradour6.JPG (27170 bytes)
Oradour7.JPG (22364 bytes) Det er vanskelig å finne noen forklaring på hvem som ga orderen og hva som motivet var for denne massakeren. Det ble påstått at det var funnet våpen i en garasje og at det hadde vært opptøyer i byen, men dette skyldes nok en forveksling med en annen by med nesten samme navn.
SOUVIENS-TOI     ---        REMEMBER

Glem aldri Oradour!

Oradour8.JPG (16905 bytes)
 
 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no