Stille på Gaustatoppen


 

 

Home
Up

 

Nede ved dette vannet parkerte vi bilen. Deretter begynte vi på den lange turen opp mot Gaustatoppen. Allerede mens vi var nede i Rjukan merket vi den sterke kalde vinden denne ellers så flotte sommerdagen. Jeg ringte noen venner av oss som ville gå over Besseggen nettopp denne dagen, men de måtte gi opp pga vind og kulde.
Gaustatoppen er toppunktet på en 7 km lang fjellrygg ved Rjukan i Telemark. Siden det ikke ligger noen høye fjell i nærheten ruver den veldig i landskapet med sine 1883 m.o.h. Fra toppen har man kanskje den flotteste utsikten i hele Norge.
Det er alltid folk på vei opp mot Gaustatoppen. Min venn Gunnar og jeg hadde ingen problemer med å finne veien. Tårnet vi skulle opp til var synlig stort sett hele veien.
På bildet ser du stien som går gjennom de uendelige slettene med steinur. Det var voldsomme vindkast denne dagen og vi måtte passe på så vi ikke blåste overende.
Ingen andre steder i Norge har videre utsikt enn den man har på Gaustatoppen. Man kan se ca. en femdel av Norge på dager med god sikt. Her ser man så vidt tinnsjø og i bakgrunnen store deler av østlandet. Faktisk kan man se helt til Sverige fra Gaustatoppen.
Her er det like før jeg starter på vandringen mot selve toppen som ligger en halv kilometer lenger borte.
Det ble sagt at det tar ca 15min å gå bort til selve toppen som ligger 30m høyere, men jeg brukte nok noe lenger tid.
Flere store steiner måtte passeres på denne siste biten. Her var det en fordel å ikke ha høydeskrekk, noe jeg dessverre må innrømme at jeg faktisk har.
På toppen var det faktisk helt vindstille. Etter å ha stort sett gått i kuling eller storm hele dagen var dette en utrolig opplevelse. På de små sjøene mange undre meter under meg så det ut til å fortsatt blåse ganske kraftig, men her oppe var det altså varmt og helt vindstille.
Det var rene maleriet å se utover hardangervidda og områdene rundt Gaustatoppen. Selv hardangergjøkulen kunne skimtes i det fjerne. Dette hadde vært en helt spesiell opplevelse.
 

 

 Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no