Teologi






 

 

Home
Mitt vitnesbyrd
Bibelundervisning
Artikler
Hefter

 

Litt om meg og litt om teologi sidene

På disse sidene har jeg lagt ut diverse stoff som jeg har laget under tiden. Her er alt fra opplevelser jeg har hatt med Gud til tyngre teologi.

For å være litt personlig så føler jeg meg litt to delt når det gjelder teologi. Jeg har nemlig hatt flere sterke opplevelser med Gud og dette har satt sitt preg på meg. Les gjerne mitt vitnesbyrd som er delvis min livshistorie. Jeg liker meg derfor på åndsfylte vekkelsesmøter hvor man roper halleluja og priser Gud. Jeg har også preket på noen møter og da liker jeg best det enkle frigjørende budskapet om Jesus Kristus. Det var aldri noe komplisert med Jesus når han møtte mennesker i nød. Han bare satte mennesker fri uten videre forklaring og lange utlegninger. Uten Jesus er alt vanskelig, men når han kommer til blir alt enkelt og innlysende.

På den annen side liker jeg også det som er litt tyngre. Herodes slekt var lenge min hovedinteresse. Dette førte meg til Flavius Josefus og hans skrifter. Jeg og en venn brukte en del timer på å oversette noen bruddstykker av Josefus. Deretter begynte jeg å studere gresk på egenhånd. Jeg hadde egentlig ikke noe talent for dette, men det er utrolig hvor langt man kommer med ren stahet. Men så ga Gud meg også et puff i starten (vel det kan ha vært tilfeldigheter også).  Kan du gresk? lyste det imot meg den helgen jeg bestemte meg for å starte mine studier. Setningen står faktisk i bibelen. Mer om det en annen gang.
Bibelske håndskrifter ble deretter min hovedinteresse. Jeg har mange kopier hjemme i en stor perm. Dette er et av de temaene jeg føler jeg har fått litt greie på selv om det er mye mer å lære. Jeg besøkte museer, lesesaler flere steder i Europa den første tiden. En lørdag kveld husker jeg at jeg benyttet i et bibliotek i Paris til å kopiere bøker jeg lenge hadde lett etter. Men etter at internett ble vanlig er alt blitt så mye enklere.

Selv om jeg ikke er noen stor bibellærer har jeg holdt noen få bibeltimer. De fleste finner du her på disse sider.

 

 

 

 

 

 

 

Personlig evangelisering

En svensk leder laget for noen år siden en liste med punkter hvor han påpekte Jesu manglende lederegenskaper. I sitt siste punkt påsto han at  Jesus totalt manglet en strategi for hvordan disiplene skulle bringe sitt budskap ut til resten av verden. Det underlige er at denne lederen egentlig har litt rett når han påpeker en viktig forskjell mellom moderen markedsføring og evangeliseringen den første kristne tid. Jesus gir ingen detaljerte instrukser i sin misjonsbefaling. Likevel taler historien for seg om hvordan evangeliet spredte seg og preget alle kulturer og samfunnslag.

En god menighet,
- hvem finner den?

Menigheten merker at det går godt med menighetens arbeid; menighetens lampe slukkes ikke om natten.
(fra Ordspr 31:18)

Høy aktivitet er et sunnhetstegn i Guds menighet. Jeg husker selv vekkelsestider i min egen menighet. Når vi kom på morgenen for å jobbe hendte det at vi møtte andre brødre eller søstere i døra på vei hjem. For ikke så lenge siden var vi i en menighet i sydindia. Der var det bønnemøte 24 timer i døgnet. Alltid var det åpent og aktiviteten gikk døgnet rundt. Bibeltimen er en studie av Ordsp 31.

Paulus liv utenom misjonsreisene

I et apokryfisk skrift fortelles det om Paulus’ utseende. Dette er et falskt skrift, men forfatteren ønsket kanskje likevel å fortelle på en troverdig måte hvordan Paulus så ut. Sitat fra Paulus og Theklas gjerninger:
« Og han gikk ut på den kongelige gaten..."

 

Het Barabbas også Jesus?

Den gamle kirkefaderen Origenes som døde på 200-tallet, bekrefter at noen håndskrifter sier at Barabbas het Jesus Barabbas, mens andre sier at han kun het Barabbas. Moderne bibelforskere mener at det er stor sannsynlighet for at Barabbas het Jesus. De mener det er større sannsynlighet for at skribentene som kopierte håndskriftene fjernet navnet enn at noen skulle ha lagt det til senere. Legger vi merke til hvordan Pilatus uttaler seg om disse personene ser vi at han presiserer at valget er mellom røveren og Jesus, som de kaller Kristus. Altså bruker Pilatus mere enn kun navnet Jesus, han legger til «som de kaller Kristus».

 

 

 

 

 



Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no